Projektet Arbetsmarknadskunskap i skolan har kört en Teknikbuss för tjejer i Umeå. Bussen är ett steg i arbetet att visa upp teknikbranschen så att fler tjejer ska känna sig lockade att söka tekniska utbildningar. Det här är en pilotstudie som körts tisdagar och torsdagar i tre veckor.

– Hittills har Teknikbussen varit en succé. Eleverna gillar den och tycker att de nu bättre förstår vad teknikbranschen har att erbjuda. Faktiskt är det oväntat många tjejer som har ändrat inställning till teknik och kan tänka sig att gå en gymnasieutbildning med den inriktningen. Nu ska vi utvärdera och återkoppla till skola och näringsliv och sen får vi se om Teknikbussen kommer att rulla igen till våren, säger kommunikatören Mattias Wahlberg.

Företagen som besökts under pilotstudien är Sliperiet, Komatsu Forest, VLL, Umeå Energi, Acino, Volvo lastvagnar, Hi5, Turborilla och Codemill.

Facebook