Offentliga myndigheter köper varor och tjänster för mångmiljonbelopp varje år. För att ge er ökade kunskap och möjlighet att lämna anbud på offentliga upphandlingar, bjuder vi in er till en information, utbildning. 

Tjänster och varor för stora och mindre summor pengar. Hur gör man för att delta, och vinna en upphandling som utförs enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU)?

Det landar en anbudsförfrågan i din postlåda, hur hittar man upphandlingar? Vad ska man tänka på vid anbudsgivning? Det är frågor som kommer att beröras under dagen. Dessutom hur man som företagare kan ta del av ”kakan” när det gäller offentliga avtal, samt vikten av en bra dialog med den offentliga aktören.

Arbetet med anbudet går enligt planerna, men efter hand kommer oron och tvivlen smygande. Har jag förstått anbudsförfrågan? Svarar jag på rätt saker som verkligen har betydelse i utvärderingen? Uppfyller mitt anbud alla skall-krav? Får man ställa frågor till den upphandlande enheten? Ska jag skriva mycket eller lite text? Hur ser jag till att eliminera formella fel som riskerar att diskvalificera mig från hela anbudet? Vad gör jag om vi förlorar?

Föreläsare: 
Lorentz Karlsson Loka Konsult AB. Lorentz har 36 års erfarenhet som upphandlare och upphandlingschef på Umeå kommun och Umeå universitet. 2009 bildade han Västerbottens Upphandlingsråd tillsammans med Handelskammaren.

Utbildningen är kostnadsfri och är öppen för alla företagare, både medlemmar och icke medlemmar.

Tid: Torsdag 26 april kl. 13.00 – 16.00, inkl. fika.
Plats:Hotell Aurum, Skellefteå
Anmälan: klicka här och fyll i anmälningsformuläret.

Frågor/funderingar kontakta Lars Lundström, lars@succedo.se

Arrangeras i samarbete med:

                

Facebook